Zelf pepernoten maken

Denk jij tijdens deze herstdagen ook aan eten met kaneelachtige kruiden, zoals een kopje chai latte of samen pepernoten maken? Eigenlijk zouden we de pepernoten tot eind november in de schappen laten liggen, maar ook in ben schuldig haha. 

Pepernoten maken is leuk, scheelt plastic en je kunt zelf kiezen welke ingrediënten je gebruikt. Dat is de reden dat ik vandaag een pepernoten recept deel met jou. Of dit recept ook gezond is? Dat lees je onderaan in deze post!

En ohja, dit recept is kids-proof, dus maak het samen met jouw kinderen! Super leuk!

Zelf pepernoten maken

Is dit pepernoten recept gezond?

Nee, dit recept op zichzelf is niet gezond, maar voor mij gaat gezond eten ook over variëren en ook af en toe kunnen genieten van het eten en leven. Je moet wel ontzettend veel motivatie en discipline hebben om nooit iets te kunnen eten wat minder gezond is. Gezond eten gaat over jouw algemene voedings- en beweeggewoonten.

Deze volkoren pepernoten maken is daarentegen wel iets gezonder in vergelijking tot de supermarkt, in dit recept maak ik namelijk geen gebruik van zout. Daarnaast zit in dit pepernoten recept volkoren bloem en kun je gebruik maken van plantaardige boter en melk.

Tip: Doe de hoeveelheid van de ingrediënten door de helft. Hierdoor maak je minder pepernoten, zijn ze eerder op en kom je minder in de verleiding om (te) veel te eten! Ook kun je de helft van het deeg invriezen, zo heb je altijd pepernotendeeg achter de hand en heb je binnen no-time verse pepernoten in huis.

Zelf pepernoten maken

Hoe maak je dit pepernoten recept?

Heb jij wel eens pepernoten zelf gemaakt? Mijn favoriete ingrediënt zijn de speculaaskruiden, ik kan er niet genoeg van krijgen!

Dit recept is genoeg voor ongeveer 40 pepernoten

Wat heb je nodig?

 • 85 gr volkoren bloem
 • 0,5 zakje of 1 tl bakpoeder*
 • 40 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 1-2 tl speculaaskruiden*
 • 35 gr koude (plantaardige) boter
 • 2 el (plantaardige) melk

Hoe maak je de pepernoten? 

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
 2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit door elkaar.
 3. Voeg de boter en melk toe aan de kom en meng dit goed door tot een (stevige) bal.
 4. Wanneer het deeg plakt kun je de bal voor paar minuten in de koelkast zetten.
 5. Zet intussen de bakplaat klaar en leg hier een een bakpapiertje op*.
 6. Haal het deeg uit de koelkast en draai/rol kleine balletjes en leg deze op de bakplaat.
 7. Houdt minimaal 2 cm ruimte tussen de pepernoten.
 8. Bak de pepernoten ongeveer 20 minuten.

Bekijk ook: Review product, gezonde chocoladepasta van Albert Heijn

* Deze link is een affiliatelink. Wanneer je iets aanschaft via deze link, ontvang ik een kleine commissie. Je hoeft hier niet extra voor te betalen. Op deze manier kun je mij ongemerkt steunen.

*Ik maak zelf gebruik van een herbruikbaar siliconen matje*, hierdoor hoef ik niet elke keer na het bakken het bakpapier weg te gooien. Wist je dat deze ook gewoon in de vaatwasser kunnen?