Poolse Bigos

Op het moment dat er een Poolse winkel in mijn dorp (Wognum) verscheen, kwam ik in contact met de eigenaresse en leerde ik van haar het originele recept voor Poolse żurek (soep).

Daarna kwam ik terug voor nóg een recept! Ik moest namelijk denken aan een heel lekker ander recept. Dit is Bigos en het recept deel ik graag met je!

Poolse Bigos

Achtergrondverhaal

Bigos betekent “jagersstoofpot” in het Nederlands en is een soort stoofpot met vlees en zuurkool. Je serveert Bigos met aardappelen of brood. De smaak is erg verassend en het proeft niet overheersend naar zuurkool.

Misschien ben je benieuwd hoe je dit woord uitspreekt, dit is namelijk anders dan de Nederlandse uitspraak. Je zegt: Bie-g-òs, waarvan je de “g” hetzelfde uitspreekt als de “g” in het Engelse woord “goal”.

Poolse ingrediënten

Deze stoofpot bevat meerdere ingrediënten die je alleen bij de Poolse supermarkt kunt halen. Hieronder heb ik afbeeldingen neergezet, zodat je deze ingrediënten gemakkelijk(er) terug kunt vinden in de supermarkt. Op het moment dat je de afbeeldingen laat zien aan medewerkers, weten ze waarschijnlijk gelijk wat je nodig hebt.

In recepten die je op internet kan vinden, staat er dat je het vlees kunt vervangen voor ander vlees, zoals rookworst, varkenslapjes en salami. Het recept is op die manier eigenlijk ver-Nederlandst. Je zult hierdoor (natuurlijk) niet de smaak creëren zoals het “hoort”.

Gedroogde boleten (paddestoel)
Poolse worst
Poolse worst
Pools rundvlees

Is dit recept gezond?

Deze stoofpot is niet per se gezond, maar ook niet ongezond. Er zit veel zuurkool in dit recept en daarmee vol met gezonde voedingsstoffen. Je kunt het recept gezonder maken door minder vlees toe te voegen en te serveren met volkoren brood (in plaats van wit brood) of aardappelen.

Maak nu de Bigos

Bigos is niet moeilijk om te maken, maar het kost wel veel tijd. Het lekkerste is om de stoofpot een dag van tevoren te maken en een dag te bewaren op een koele plek. Net als de Nederlandse snert is deze ook lekkerder als je het een dag erna eet 😉

Het recept is voor 6-8 personen.

Wat heb je nodig?

 • 1 kilo zuurkool
 • 4 laurierbladeren
 • 2 uien
 • 300 gram Poolse rundvlees
 • 6 Poolse worsten (3 van elk soort)
 • 1 klein zakje gedroogde boleten
 • 1,5 tl paprikapoeder
 • 2 tl suiker
 • 0,5 tl komijnpoeder
 • 0,5 tl (witte) mosterdpoeder of -zaad
 • 2 jeneverbessen
 • 1,5 tl marjolein
 • 8 piment (bessen)
 • cayennepeper naar smaak
 • 140 gram tomatenpurree

Hoe moet je dit maken?

Dag 1

 1. Doe de zuurkool in een pan en kook dit voor 1 uur. Wanneer je de Bigos minder zuur wilt maken, kun je het sap uit de zuurkool drukken. Zorg ervoor dat je wat extra water aan de pan toevoegt, zodat het niet droogkookt.
 2. Voeg de laurier toe aan de pan met zuurkool.
 3. Snijd ondertussen de uien fijn en bak deze in een (anti-aanbak) koekenpan tot ze goudbruin van kleur zijn.
 4. Snijd intussen het rundvlees in kleine stukjes.
 5. Haal de uien uit de pan en doe deze in een grote kom.
 6. Bak het rundvlees gaar.
 7. Zet een steelpannetje met water en de gedroogde boleten op. Kook dit voor 5-10 minuten.
 8. Snijd intussen de worst in kleine stukjes.
 9. Doe het rundvlees in de grote kom. Bak de worst in dezelfde pan.
 10. Haal de boleten uit de pan en bewaar het kookvocht. Snijd de boleten in kleine stukjes en doe dit in de grote kom, bij de uien.
 11. Maak intussen een kruidenmengsel van de kruiden in de ingrediëntenlijst en zet dit apart.
 12. Doe het vlees, gesneden boleten, kruiden en tomatenpurree na 1 uur bij de zuurkool. Voeg eventueel wat kookvocht (van de boleten) toe aan het geheel. Zorg ervoor dat de Bigos sappig en vochtig is, maar dat het niet in een laag water staat.
 13. Roer het geheel goed door en houdt het geheel nog voor ongeveer 30 minuten op laag tot middelhoog vuur.

Dag 2

 1. Verwarm de Bigos langzaam en roer goed door.
 2. Serveer de soep met aardappelen of (volkoren) brood*
 3. Eet smakelijk!

* Wat erg lekker is om ongesneden brood te kopen. Op die manier kun je Bigos serveren met dikkere plakken brood dan het reguliere supermarktbrood.

Bekijk ook het andere Poolse recept: Poolse Żurek

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Dorotka Supermarkt uit Wognum.

Lees ook: Hoe kan je op een natuurlijke manier je spijsvertering bevorderen?