• Podcast #6 In je lichaam komen

  In deze podcast aflevering vertel ik hoe je beter naar je lichaam kan leren luisteren en hoe je “in je lichaam” komt.

  Ik geef verschillende tips over meditatie, lichaamsbewustzijn, tijd voor jezelf nemen en het accepteren / liefhebben van je lichaam.

  Beluister de aflevering hier.

  Veel luisterplezier!

  Liefs Fleur

  Beluister de aflevering hier.

 • Wat te doen bij verminderde eetlust?

  Het kan erg vervelend zijn als je last hebt van een verminderde eetlust. Het gevolg hiervan kan zijn dat je minder gaat eten, je zwakker gaat voelen en je lichaam niet meer optimaal kan functioneren.

  In deze blog lees je meer over verminderde eetlust, wat eventuele oorzaken kunnen zijn en vooral: Wat kun je doen?

  Wat is een verminderde eetlust

  Wanneer je een verminderde eetlust hebt of geen eetlust, heb je geen zin in eten en/of geen honger. Deze (natuurlijke) behoefte is gedeeltelijk of helemaal weg.

  In principe is het niet heel erg als je dit even hebt, bijvoorbeeld een dagdeel. Maar wanneer dit langdurig aanhoudt, geeft dit negatieve (lichamelijke) gevolgen.

  Lees ook: Hoe kan je op een natuurlijke manier je spijsvertering bevorderen?

  foto: unsplash

  Wat kunnen oorzaken zijn bij een verminderde eetlust

  Wanneer je last hebt van weinig of geen eetlust, wil jouw lichaam je vertellen dat er iets mis is. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan:

  • weinig beweging
  • vermoeidheid
  • eenzaamheid / depressie
  • stress
  • maag- en darm problematiek
  • ziekte (incl. griep en verkoudheid)
  • medicijngebruik
  • verandering van smaak- en/of geurwaarneming
  • allergie
  • kauw- en/of slikproblemen
  • chemotherapie*

  * Chemotherapie kan invloed hebben op de eetlust. Je slijmvliezen in je mond en neus kunnen aangetast worden en kan het zijn dat voedingsmiddelen anders smaken en ruiken. Daarnaast kun je last krijgen van misselijkheid, braken en een drukkend gevoel op de maag.

  Lees/beluister ook: Podcast #2 Etiketten lezen

  foto: unsplash

  Wie moet ik inschakelen wanneer ik last heb van een verminderde eetlust

  Als eerste is het belangrijk om contact op te nemen met je (huis)arts. Hij/zij/die kan kijken wat de achterliggende reden is.

  Daarnaast kan een diëtist je begeleiden bij je klachten. Het is namelijk belangrijk om geen gewicht te verliezen en de voldoende en de goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik kan je hierbij helpen en kan je voedingsadvies op maat geven.

  Neem contact op met mij

  Holistisch voedingscoach Fleur Lassche

  Tips bij een verminderde eetlust 

  Er zijn verschillende dingen te je kunt doen bij een verminderde eetlust. Deze lees je hieronder:

  Tip 1: Pas je omgeving aan

  Een rustige en aangename omgeving is erg belangrijk. Wat dit precies inhoudt is voor iedereen verschillend. Probeer daarom verschillende ruimten in huis uit (of juist buitenshuis). Ook is het een groot verschil of je met of zonder familie/vrienden eet. Probeer aan te voelen wat goed voor je voelt.

  Het kan ook helpen om de tafel mooi op te dekken, het eten mooi te serveren e.d. Hierdoor kom je in de juiste “mindset” om te eten.

  Tip 2: Eet kleinere hoeveelheden

  Door kleinere hoeveelheden te eten, zit je maag minder vol, wat een drukkend gevoel kan voorkomen of verminderen. Dit kan je helpen om minder tegen een maaltijd op te kijken.

  Probeer je eten te verdelen over de dag, door bijvoorbeeld vier keer een kleinere maaltijd te eten, in plaats van drie keer een grotere. Ook helpt het om wat vaker een tussendoortje te eten.

  Het is belangrijk dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten en calorieën. Ook via het drinken kan je voedingsstoffen binnenkrijgen. Drink daarom niet veel caloriearme dranken.

  Voorbeelden van dranken met voedingsstoffen zijn:

  • Melk, karnemelk en soyamelk
  • Smoothie gemaakt van volle yoghurt en wat fruit
  • Milkshake

  Tip 3: Blijf in beweging

  Probeer zo veel mogelijk in beweging te blijven, dit kan de eetlust op gang brengen. Dit betekent niet (per se) dat je veel moet gaan sporten. Voel aan je lichaam wat kan. Een goed voorbeeld is een rondje wandelen in de frisse buitenlucht.

  Lees ook: Zo kun je het best en gezondst bewegen!

  foto: unsplash

  Tip 4: Drink na het eten

  Door te drinken na het eten, kan je je maag eerst vullen met eten en daarna met vocht. Wanneer je dit omdraait (dus eerst drinkt en daarna eet), is er een kans dat je minder zin hebt in eten.

  Tip 5: Varieer met eten

  Het kan zijn dat je een verminderde eetlust hebt, omdat je smaak- en/of geurwaarneming is veranderd. Hierdoor vindt je dingen die je lekker vond, niet meer lekker. Maar andersom werkt het ook: het kan zijn dat je dingen die je niet lekker vond, opeens wel lekker vindt. Dit geldt ook voor de kruiden, jus en saus.

  Dit is de reden dat het goed is om te variëren met voedingsmiddelen, smaak (zoet/zuur/bitter) en kruiden. Daarnaast krijgt je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt, door gevarieerd te eten/drinken.

  Lees ook: Hoe gezond is koemelk?

  Bronnenlijst

  1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/wat-kun-je-doen-bij-verminderde-eetlust-.aspx#:~:text=Er%20zijn%20verschillende%20oorzaken%20waardoor,alleen%20voelen%20en%20moe%20zijn.
  2. https://www.gezondheidsplein.nl/symptomenchecker/weinig-of-geen-eetlust/item45489
  3. https://www.mmc.nl/paramax/aandoeningen-en-behandelingen/verminderde-eetlust/
 • Podcast #5 Mijn relatie met voeding

  In de vijfde podcast aflevering ga ik het hebben over mijn relatie met voeding. Ik kreeg de vraag van een luisteraar: “Ik ben wel heel benieuwd naar jouw relatie met voeding en hoe die vroeger was”.

  In deze aflevering geef ik antwoord op deze vraag en geef ik ook enkele tips hoe je om kunt gaan met groepsdruk en het leren eten van voedingsmiddelen die je minder lekker vindt.

  Beluister de aflevering hier.

  Veel luisterplezier!

  Liefs Fleur

  Beluister de aflevering hier.

 • Mijn werkwijze als diëtist en coach

  Ik noem mijzelf liever een (holistisch) voedingscoach, dan een diëtist. Hoe komt dit? En wat is het verschil? Daar kom je in dit artikel achter.

  Opleiding Voeding en Diëtetiek

  In 2018 heb ik de HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond. Met die reden mag ik mijzelf diëtist noemen. Dit is een beschermde titel, waardoor niet iedereen deze naam mag dragen. Een diëtist is ook ingeschreven in het BIG-register.

  Wat is een diëtist?

  De definitie van diëtist volgens de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is:

  “De diëtist is de (zorg-)professional die het meest succes heeft als het gaat om het begeleiden van voedingsvraagstukken. Zowel preventief, curatief als palliatief, de diëtist kan met haar kennis en ervaring op het gebied van voeding, gedrag en leefstijl het verschil maken.”

  Wat is een voedingscoach?

  De definitie van een voedingscoach volgens de Nationale Beroepengids is:

  “De voedingscoach bekijkt het huidige voedingspatroon van de mensen, analyseert en beoordeelt deze en stelt een nieuw voedingspatroon op. De Voedingscoach stimuleert de mensen om gezond te eten, genoeg te bewegen en een gezonde levensstijl na te streven. De Voedingscoach heeft hierin een coachende en adviserende rol.”

  De definitie van coaching volgens de Nederlandse orde van Beroepscoaches is:

  “Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Coach en coachee nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.”

  Lees ook: Fleur’s coachingstraject

  Voedingscoach versus diëtist

  Nu vraag je je misschien af, waarom noem ik mij liever “holistisch voedingscoach“? Dat zal ik uitleggen:

  De toegevoegde waarde van een coach vind ik dat een coach niet alleen een adviserende, maar ook een coachende rol heeft. Ook wanneer het niet lukt om bepaald gedrag te veranderen, blijf ik naast je staan. Je krijgt zelf de verantwoordelijkheid, daarom is het belangrijk om als eerste te kijken naar je motivatie.

  Lees/beluister ook: Podcast #3 Levensstijl, voeding en stress

  Wat is holistisch?

  Het woord holisme komt oorspronkelijk van het Griekse woord “Holos”, wat volledig / geheel betekent. Als je iets holistisch bekijkt, kijk je naar het geheel. In het geval van mijn coaching houdt dit in dat we samen niet alleen kijken naar een klacht of doel, maar naar alles in zijn totaliteit.

  Een voorbeeld hiervan is dat je een slecht zelfbeeld kan hebben, omdat je in je jeugd een slechte ervaring heb gehad. Of heb je een moeilijke relatie met zoet (en ongezond) eten, omdat je dit patroon heb overgenomen van je ouders. Tijdens een coachingssessie kijken we met een holistische en open blik naar jou.

  Lees/beluister ook: Podcast #1 Honger, trek en eetdrang

  Liefs Fleur

 • Podcast #4 Gezonde darmen

  In deze aflevering ga ik het hebben over gezonde darmen. Je darmen, ofwel, je spijsvertering is ontzettend belangrijk voor je gezondheid.

  Ik leg uit hoe ons spijsverteringstelsel in elkaar zit en hoe je deze gezonder kunt maken.

  Beluister de aflevering hier.

  Veel luisterplezier!

  Liefs Fleur

  Beluister de aflevering hier.

 • Podcast #3 Levensstijl, voeding en stress

  De derde podcast aflevering gaat over de relatie tussen levensstijl, voeding en lichamelijke stress.

  Voeding en je levensstijl hebben veel invloed op (lichamelijk) stress. In deze aflevering leg ik uit hoe je lichamelijke stress kunt herkennen, hoe dit ontstaat en ook: wat kun je doen?

  Beluister de aflevering hier.

  Veel luisterplezier!

  Beluister de aflevering hier.

 • Podcast #2 Etiketten lezen

  De tweede podcast aflevering gaat over etiketten leren lezen, in het specifiek: etiketten van voedingsmiddelen.

  Door een etiket te lezen weet je wat je eet. De informatie op het etiket helpt je bij het maken van gezonde keuzes. In deze aflevering ga ik langs de belangrijke punten van een etiket, zodat je de volgende keer in de supermarkt een bewuste(re) en gezonde(re) keuze kunt maken.

  Veel luisterplezier!

  Beluister de aflevering hier.

  Liefs Fleur

  Beluister de aflevering hier.

 • Podcast #1 Honger, trek en eetdrang

  De eerste podcast aflevering van mijn podcast gaat over het verschil tussen honger, trek en eetdrang.

  Vaak zeggen mensen dat ze honger hebben, terwijl dit niet altijd zo is. Wanneer je maag niet leeg en niet aan het knorren is, kun je het geen honger noemen. Maar hoe dan wel? Daar ga ik het over hebben. En vooral: hoe kun je op een gezonde en bewuste manier reageren!

  Beluister de aflevering hier.

  Liefs Fleur

  Beluister de aflevering hier.

 • Ik heb een podcast!

  Ik wilde al een tijdje een podcast beginnen en nu staat hij officieel online! Ik heb super veel zin om jullie van alles te vertellen over voeding en een gezonde levensstijl.

  In deze podcast wil ik een stukje van mijn kennis en ervaringen met jullie delen. Elke podcast aflevering zal gaan over een ander onderwerp of ingestuurde vraag, over bijvoorbeeld je voedingspatroon, onderliggende patronen, ondermijnende gedachten, emoties, naar je lichaam leren luisteren en bewust leren eten.

  Klik hier voor mijn podcast.

  Ik wens je heel veel luister plezier!

  Liefs Fleur

  Klik hier voor mijn podcast.

 • Kunnen “vuile handen” je weerstand verbeteren?

  Je hoort wel eens dat het hebben van “vuile” handen goed is voor je weerstand, net als dat kinderen best wel op de grond mogen spelen. Klopt dat ook?

  Functie handen wassen

  Volgens het RIVM is handen wassen goed om dat hierdoor de kans kleiner is dat je zelf of iemand uit de omgeving ziek wordt. Ziekteverwekkers verspreiden zich gemakkelijk via je handen.

  Wanneer je je handen wast met (alleen) water, spoel je het vuil van je handen. Door zeep te gebruiken, ontvet je je handen ook. Wanneer je huid niet vet genoeg is, heb je meer kans op de droge huid, kloofjes en wondjes. Hierdoor is je huid minder goed beschermd tegen bacteriën en virussen.

  Hoe beter je je handen wast, hoe minder bacteriën en virussen aanwezig zijn op je handen. Je handen zijn na het handen wassen nooit vrij helemaal vrij hiervan. 

  Het is dus belangrijk om je handen niet te vaak, maar ook niet te weinig, te wassen. Het is moeilijk te zeggen hoe vaak het beste is. Belangrijke momenten om je handen te wassen zijn bijvoorbeeld na een toiletbezoek of na het koken met rauwe vis/vlees/ei.

  foto van unsplash

  Goede weerstand door vuile handen?

  Vroeger was onze hygiëne minder goed en was onze weerstand beter. Maar we kunnen niet zeggen dat hier een directe link tussen zit. Er zijn meer factoren die invloed hebben op een goede weerstand. We bewogen bijvoorbeeld vroeger meer.

  We zullen altijd in contact blijven met bacteriën en virussen. Dit is ook noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan de “goede” bacteriën die je spijsvertering helpen.

  Wanneer je in contact bent gekomen met een bepaalde bacterie en hier ziek van geworden bent, zal je immuunsysteem hier op reageren. Wanneer je nog een keer in aanraking komt met dezelfde bacterie, wordt je minder snel ziek.

  Lees ook: Hoe kan je op een natuurlijke manier je spijsvertering bevorderen?

  foto van unsplash

  Stop je handen in de grond

  Je handen in de grond steken wordt in relatie gebracht met het verminderen van angstgerelateerd gedrag en het verbeteren van leerkwaliteiten. Dit komt omdat je in contact komt met de bacterie Mycobacterium vaccae.

  Deze bacterie komt van nature voor in de bodem én heeft dus een positief effect op onze gezondheid. Je kunt expres in aanraking komen door bijvoorbeeld:

  • bladeren van de grond op te pakken
  • bomen aan te raken
  • te picknicken in het park
  • te tuinieren

  Lees ook: Hoe gezond is koemelk?

  foto van unsplash

  Tips om je weerstand te verbeteren

  Er zijn verschillende manieren om je weerstand te verbeteren. Hieronder heb ik enkele voorbeelden op een rij gezet.

  Tip 1: Gezond eten

  Door gezond te eten, kan je lichaam beter functioneren. Je weerstand wordt hierdoor “automatisch” verbeterd. Enkele tips om je eetpatroon te verbeteren zijn:

  1. Eet voldoende groenten (minimaal 250 gram) en fruit (2 stuks fruit)
  2. Kies voor volkoren producten (zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta)
  3. Eet gevarieerd
  4. Vervang je vlees/vis een keer door iets vegetarisch, zoals een vleesvervanger, noten, peulvruchten, eieren en/of kaas.

  Wil je in gesprek over (gezonde) voeding? Je kunt mij altijd vrijblijvend een berichtje sturen via het contactformulier!

  Tip 2: Zorg voor een goede nachtrust

  Voldoende slaap versterkt je immuunsysteem. De hoeveelheid slaap verschilt per persoon. Onderzoekers schatten in dat ongeveer zeven tot negen uur slaap per nacht genoeg is.

  Tip 3: Beweeg voldoende

  Ook met bewegen kun je je weerstand verbeteren. Er wordt aangeraden om minimaal 2,5 uur per week te bewegen. Dit hoef je niet in 1x te doen, dit mag ook verdeeld over de week.

  Er zijn enkele toegankelijke manieren om gemakkelijk meer te bewegen:

  • neem je trap in plaats van de lift
  • doe boodschappen op de fiets in plaats van met de auto
  • parkeer de auto iets verderweg van je werk of school, waardoor je enkele minuten langer moet wandelen/bewegen
  • wandel een stukje in de middagpauze

  Lees ook: Zo kun je het best en gezondst bewegen!

  foto van unsplash

  Bronnenlijst

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23454729/
  2. https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen
  3. https://www.nu.nl/gezondheid/5868759/feit-of-fabel-vaak-je-handen-wassen-is-slecht-voor-je-weerstand.html
  4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bacterien.aspx
  5. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/weerstand-moet-je-toch-opbouwen-schoonmaken-hygiene.aspx
  6. https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/hoe-zorg-je-voor-een-goede-weerstand.aspx
  7. https://ggz.nl/weerstand-verbeteren-slaap-jezelf-gezond/
  8. https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/beweging/beweegrichtlijnen