-
Deze podcast aflevering gaat over de dieetcultuur.
Ik kreeg de vraag van een luisteraar, namelijk: “Is een crashdieet gezond?”. Daarom wil ik het vandaag hebben over crashdiëten en dieetcultuur. Ik geef antwoord op deze vraag en vertel mijn inzichten omtrent diëten, afvallen en dieetcultuur.
Via deze link kun je de aflevering beluisteren.
Ik wens je veel luisterplezier!
Liefs Fleur
-
De 8e podcast aflevering gaat over meditatief eten. Vaak eten we niet bewust, met minder aandacht dan de bedoeling is en te snel (of zelfs gehaast). Is dit herkenbaar voor je?
In deze aflevering ga ik het hebben over waarom eten met aandacht zo belangrijk is en hoe je dit doet. Op het einde geef ik je een (kleine) opdracht mee. Bij deze oefening gaat het er om dat je heel bewust een voedingsmiddel bestudeert en opeet.
Klik hier om de aflevering te beluisteren.
Veel luisterplezier!
Liefs Fleur
-
Het boek “Vrienden worden met je lijf” heb ik met veel plezier gelezen. Ik geloof erin dat iedereen kan leren van dit boek over zijn/haar/hen lichaam, met die reden schrijf ik er graag over.
Waar gaat het boek over?
Het boek “Vrienden worden met je lijf, lichaamsbewustzijn als levensbelang” van Lisette Thooft gaat over het contact tussen je hersenen, je gevoel en je lichaam. Iets wat velen tegenwoordig niet meer goed kunnen.
Door in contact te komen met je lichaam en te leren houden van je lichaam, ontstaat er een basaal gevoel van liefde. Je lichaam hoeft niet perfect te zijn en/of niet te voldoen aan de maatschappelijke maatschaven. Volgens het boek hoef je je lichaam niet mooi te vinden, maar je moet wel van je lichaam houden. Je moet je kunnen ontspannen in je lichaam en genieten van je lichaam.
Dit doe je door alle pijn en al het ongemak te accepteren. Dit lijkt lastig, maar je volwassen mensenhart kan dit aan. Wat je hiervoor nodig hebt is lichaamsbewustzijn. Dit houdt in dat je moet kunnen en durven voelen wat je voelt, met vriendelijke en warme aandacht (in plaats van afkeur).
Uiteindelijk ben je meer in staat om te kunnen genieten van het leven. Je voelt en wordt mooier en gezonder. Je leert meer begrijpen wat je lichaam wil en je kun je immuunsysteem verbeteren.
Lees ook: Mijn werkwijze als diëtist en coach
Waar kan ik dit boek kopen?
Dit boek bevat duidelijke en begrijpbare informatie, oefeningen en verhalen van anderen. Je kunt het boek via verschillende winkels kopen, waaronder hier.
Deze link is een affiliatelink. Wanneer je iets aanschaft via deze link, ontvang ik een kleine commissie. Je hoeft hier niet extra voor te betalen. Op deze manier kun je mij ongemerkt steunen.
Liefs Fleur
Lees ook: Oefenen met dankbaarheid
-
In deze podcast aflevering geef ik je een oefening om naar je lichaam te leren luisteren en je lichaam letterlijk te laten spreken.
Deze aflevering is een vervolg op aflevering 6, heb je die nog niet geluisterd? Dan raad ik je aan om dat eerst te doen.
Ik wens je veel luisterplezier toe!
Liefs Fleur
-
In deze podcast aflevering vertel ik hoe je beter naar je lichaam kan leren luisteren en hoe je “in je lichaam” komt.
Ik geef verschillende tips over meditatie, lichaamsbewustzijn, tijd voor jezelf nemen en het accepteren / liefhebben van je lichaam.
Veel luisterplezier!
Liefs Fleur
-
Het kan erg vervelend zijn als je last hebt van een verminderde eetlust. Het gevolg hiervan kan zijn dat je minder gaat eten, je zwakker gaat voelen en je lichaam niet meer optimaal kan functioneren.
In deze blog lees je meer over verminderde eetlust, wat eventuele oorzaken kunnen zijn en vooral: Wat kun je doen?
Wat is een verminderde eetlust
Wanneer je een verminderde eetlust hebt of geen eetlust, heb je geen zin in eten en/of geen honger. Deze (natuurlijke) behoefte is gedeeltelijk of helemaal weg.
In principe is het niet heel erg als je dit even hebt, bijvoorbeeld een dagdeel. Maar wanneer dit langdurig aanhoudt, geeft dit negatieve (lichamelijke) gevolgen.
Lees ook: Hoe kan je op een natuurlijke manier je spijsvertering bevorderen?
foto: unsplash Wat kunnen oorzaken zijn bij een verminderde eetlust
Wanneer je last hebt van weinig of geen eetlust, wil jouw lichaam je vertellen dat er iets mis is. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan:
- weinig beweging
- vermoeidheid
- eenzaamheid / depressie
- stress
- maag- en darm problematiek
- ziekte (incl. griep en verkoudheid)
- medicijngebruik
- verandering van smaak- en/of geurwaarneming
- allergie
- kauw- en/of slikproblemen
- chemotherapie*
* Chemotherapie kan invloed hebben op de eetlust. Je slijmvliezen in je mond en neus kunnen aangetast worden en kan het zijn dat voedingsmiddelen anders smaken en ruiken. Daarnaast kun je last krijgen van misselijkheid, braken en een drukkend gevoel op de maag.
Lees/beluister ook: Podcast #2 Etiketten lezen
foto: unsplash Wie moet ik inschakelen wanneer ik last heb van een verminderde eetlust
Als eerste is het belangrijk om contact op te nemen met je (huis)arts. Hij/zij/die kan kijken wat de achterliggende reden is.
Daarnaast kan een diëtist je begeleiden bij je klachten. Het is namelijk belangrijk om geen gewicht te verliezen en de voldoende en de goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik kan je hierbij helpen en kan je voedingsadvies op maat geven.
Holistisch voedingscoach Fleur Lassche Tips bij een verminderde eetlust
Er zijn verschillende dingen te je kunt doen bij een verminderde eetlust. Deze lees je hieronder:
Tip 1: Pas je omgeving aan
Een rustige en aangename omgeving is erg belangrijk. Wat dit precies inhoudt is voor iedereen verschillend. Probeer daarom verschillende ruimten in huis uit (of juist buitenshuis). Ook is het een groot verschil of je met of zonder familie/vrienden eet. Probeer aan te voelen wat goed voor je voelt.
Het kan ook helpen om de tafel mooi op te dekken, het eten mooi te serveren e.d. Hierdoor kom je in de juiste “mindset” om te eten.
Tip 2: Eet kleinere hoeveelheden
Door kleinere hoeveelheden te eten, zit je maag minder vol, wat een drukkend gevoel kan voorkomen of verminderen. Dit kan je helpen om minder tegen een maaltijd op te kijken.
Probeer je eten te verdelen over de dag, door bijvoorbeeld vier keer een kleinere maaltijd te eten, in plaats van drie keer een grotere. Ook helpt het om wat vaker een tussendoortje te eten.
Het is belangrijk dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten en calorieën. Ook via het drinken kan je voedingsstoffen binnenkrijgen. Drink daarom niet veel caloriearme dranken.
Voorbeelden van dranken met voedingsstoffen zijn:
- Melk, karnemelk en soyamelk
- Smoothie gemaakt van volle yoghurt en wat fruit
- Milkshake
Tip 3: Blijf in beweging
Probeer zo veel mogelijk in beweging te blijven, dit kan de eetlust op gang brengen. Dit betekent niet (per se) dat je veel moet gaan sporten. Voel aan je lichaam wat kan. Een goed voorbeeld is een rondje wandelen in de frisse buitenlucht.
Lees ook: Zo kun je het best en gezondst bewegen!
foto: unsplash Tip 4: Drink na het eten
Door te drinken na het eten, kan je je maag eerst vullen met eten en daarna met vocht. Wanneer je dit omdraait (dus eerst drinkt en daarna eet), is er een kans dat je minder zin hebt in eten.
Tip 5: Varieer met eten
Het kan zijn dat je een verminderde eetlust hebt, omdat je smaak- en/of geurwaarneming is veranderd. Hierdoor vindt je dingen die je lekker vond, niet meer lekker. Maar andersom werkt het ook: het kan zijn dat je dingen die je niet lekker vond, opeens wel lekker vindt. Dit geldt ook voor de kruiden, jus en saus.
Dit is de reden dat het goed is om te variëren met voedingsmiddelen, smaak (zoet/zuur/bitter) en kruiden. Daarnaast krijgt je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt, door gevarieerd te eten/drinken.
Lees ook: Hoe gezond is koemelk?
Bronnenlijst
- https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/wat-kun-je-doen-bij-verminderde-eetlust-.aspx#:~:text=Er%20zijn%20verschillende%20oorzaken%20waardoor,alleen%20voelen%20en%20moe%20zijn.
- https://www.gezondheidsplein.nl/symptomenchecker/weinig-of-geen-eetlust/item45489
- https://www.mmc.nl/paramax/aandoeningen-en-behandelingen/verminderde-eetlust/
-
In de vijfde podcast aflevering ga ik het hebben over mijn relatie met voeding. Ik kreeg de vraag van een luisteraar: “Ik ben wel heel benieuwd naar jouw relatie met voeding en hoe die vroeger was”.
In deze aflevering geef ik antwoord op deze vraag en geef ik ook enkele tips hoe je om kunt gaan met groepsdruk en het leren eten van voedingsmiddelen die je minder lekker vindt.
Veel luisterplezier!
Liefs Fleur
-
Ik noem mijzelf liever een (holistisch) voedingscoach, dan een diëtist. Hoe komt dit? En wat is het verschil? Daar kom je in dit artikel achter.
Opleiding Voeding en Diëtetiek
In 2018 heb ik de HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond. Met die reden mag ik mijzelf diëtist noemen. Dit is een beschermde titel, waardoor niet iedereen deze naam mag dragen. Een diëtist is ook ingeschreven in het BIG-register.
Wat is een diëtist?
De definitie van diëtist volgens de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is:
“De diëtist is de (zorg-)professional die het meest succes heeft als het gaat om het begeleiden van voedingsvraagstukken. Zowel preventief, curatief als palliatief, de diëtist kan met haar kennis en ervaring op het gebied van voeding, gedrag en leefstijl het verschil maken.”
Wat is een voedingscoach?
De definitie van een voedingscoach volgens de Nationale Beroepengids is:
“De voedingscoach bekijkt het huidige voedingspatroon van de mensen, analyseert en beoordeelt deze en stelt een nieuw voedingspatroon op. De Voedingscoach stimuleert de mensen om gezond te eten, genoeg te bewegen en een gezonde levensstijl na te streven. De Voedingscoach heeft hierin een coachende en adviserende rol.”
De definitie van coaching volgens de Nederlandse orde van Beroepscoaches is:
“Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden. Coach en coachee nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.”
Lees ook: Fleur’s coachingstraject
Voedingscoach versus diëtist
Nu vraag je je misschien af, waarom noem ik mij liever “holistisch voedingscoach“? Dat zal ik uitleggen:
De toegevoegde waarde van een coach vind ik dat een coach niet alleen een adviserende, maar ook een coachende rol heeft. Ook wanneer het niet lukt om bepaald gedrag te veranderen, blijf ik naast je staan. Je krijgt zelf de verantwoordelijkheid, daarom is het belangrijk om als eerste te kijken naar je motivatie.
Lees/beluister ook: Podcast #3 Levensstijl, voeding en stress
Wat is holistisch?
Het woord holisme komt oorspronkelijk van het Griekse woord “Holos”, wat volledig / geheel betekent. Als je iets holistisch bekijkt, kijk je naar het geheel. In het geval van mijn coaching houdt dit in dat we samen niet alleen kijken naar een klacht of doel, maar naar alles in zijn totaliteit.
Een voorbeeld hiervan is dat je een slecht zelfbeeld kan hebben, omdat je in je jeugd een slechte ervaring heb gehad. Of heb je een moeilijke relatie met zoet (en ongezond) eten, omdat je dit patroon heb overgenomen van je ouders. Tijdens een coachingssessie kijken we met een holistische en open blik naar jou.
Lees/beluister ook: Podcast #1 Honger, trek en eetdrang
Liefs Fleur
-
In deze aflevering ga ik het hebben over gezonde darmen. Je darmen, ofwel, je spijsvertering is ontzettend belangrijk voor je gezondheid.
Ik leg uit hoe ons spijsverteringstelsel in elkaar zit en hoe je deze gezonder kunt maken.
Veel luisterplezier!
Liefs Fleur
-
De derde podcast aflevering gaat over de relatie tussen levensstijl, voeding en lichamelijke stress.
Voeding en je levensstijl hebben veel invloed op (lichamelijk) stress. In deze aflevering leg ik uit hoe je lichamelijke stress kunt herkennen, hoe dit ontstaat en ook: wat kun je doen?
Veel luisterplezier!