Wat te doen bij verminderde eetlust?

Het kan erg vervelend zijn als je last hebt van een verminderde eetlust. Het gevolg hiervan kan zijn dat je minder gaat eten, je zwakker gaat voelen en je lichaam niet meer optimaal kan functioneren.

In deze blog lees je meer over verminderde eetlust, wat eventuele oorzaken kunnen zijn en vooral: Wat kun je doen?

Wat is een verminderde eetlust

Wanneer je een verminderde eetlust hebt of geen eetlust, heb je geen zin in eten en/of geen honger. Deze (natuurlijke) behoefte is gedeeltelijk of helemaal weg.

In principe is het niet heel erg als je dit even hebt, bijvoorbeeld een dagdeel. Maar wanneer dit langdurig aanhoudt, geeft dit negatieve (lichamelijke) gevolgen.

Lees ook: Hoe kan je op een natuurlijke manier je spijsvertering bevorderen?

foto: unsplash

Wat kunnen oorzaken zijn bij een verminderde eetlust

Wanneer je last hebt van weinig of geen eetlust, wil jouw lichaam je vertellen dat er iets mis is. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan:

 • weinig beweging
 • vermoeidheid
 • eenzaamheid / depressie
 • stress
 • maag- en darm problematiek
 • ziekte (incl. griep en verkoudheid)
 • medicijngebruik
 • verandering van smaak- en/of geurwaarneming
 • allergie
 • kauw- en/of slikproblemen
 • chemotherapie*

* Chemotherapie kan invloed hebben op de eetlust. Je slijmvliezen in je mond en neus kunnen aangetast worden en kan het zijn dat voedingsmiddelen anders smaken en ruiken. Daarnaast kun je last krijgen van misselijkheid, braken en een drukkend gevoel op de maag.

Lees/beluister ook: Podcast #2 Etiketten lezen

foto: unsplash

Wie moet ik inschakelen wanneer ik last heb van een verminderde eetlust

Als eerste is het belangrijk om contact op te nemen met je (huis)arts. Hij/zij/die kan kijken wat de achterliggende reden is.

Daarnaast kan een diëtist je begeleiden bij je klachten. Het is namelijk belangrijk om geen gewicht te verliezen en de voldoende en de goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik kan je hierbij helpen en kan je voedingsadvies op maat geven.

Neem contact op met mij

Holistisch voedingscoach Fleur Lassche

Tips bij een verminderde eetlust 

Er zijn verschillende dingen te je kunt doen bij een verminderde eetlust. Deze lees je hieronder:

Tip 1: Pas je omgeving aan

Een rustige en aangename omgeving is erg belangrijk. Wat dit precies inhoudt is voor iedereen verschillend. Probeer daarom verschillende ruimten in huis uit (of juist buitenshuis). Ook is het een groot verschil of je met of zonder familie/vrienden eet. Probeer aan te voelen wat goed voor je voelt.

Het kan ook helpen om de tafel mooi op te dekken, het eten mooi te serveren e.d. Hierdoor kom je in de juiste “mindset” om te eten.

Tip 2: Eet kleinere hoeveelheden

Door kleinere hoeveelheden te eten, zit je maag minder vol, wat een drukkend gevoel kan voorkomen of verminderen. Dit kan je helpen om minder tegen een maaltijd op te kijken.

Probeer je eten te verdelen over de dag, door bijvoorbeeld vier keer een kleinere maaltijd te eten, in plaats van drie keer een grotere. Ook helpt het om wat vaker een tussendoortje te eten.

Het is belangrijk dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten en calorieën. Ook via het drinken kan je voedingsstoffen binnenkrijgen. Drink daarom niet veel caloriearme dranken.

Voorbeelden van dranken met voedingsstoffen zijn:

 • Melk, karnemelk en soyamelk
 • Smoothie gemaakt van volle yoghurt en wat fruit
 • Milkshake

Tip 3: Blijf in beweging

Probeer zo veel mogelijk in beweging te blijven, dit kan de eetlust op gang brengen. Dit betekent niet (per se) dat je veel moet gaan sporten. Voel aan je lichaam wat kan. Een goed voorbeeld is een rondje wandelen in de frisse buitenlucht.

Lees ook: Zo kun je het best en gezondst bewegen!

foto: unsplash

Tip 4: Drink na het eten

Door te drinken na het eten, kan je je maag eerst vullen met eten en daarna met vocht. Wanneer je dit omdraait (dus eerst drinkt en daarna eet), is er een kans dat je minder zin hebt in eten.

Tip 5: Varieer met eten

Het kan zijn dat je een verminderde eetlust hebt, omdat je smaak- en/of geurwaarneming is veranderd. Hierdoor vindt je dingen die je lekker vond, niet meer lekker. Maar andersom werkt het ook: het kan zijn dat je dingen die je niet lekker vond, opeens wel lekker vindt. Dit geldt ook voor de kruiden, jus en saus.

Dit is de reden dat het goed is om te variëren met voedingsmiddelen, smaak (zoet/zuur/bitter) en kruiden. Daarnaast krijgt je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt, door gevarieerd te eten/drinken.

Lees ook: Hoe gezond is koemelk?

Bronnenlijst

 1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/wat-kun-je-doen-bij-verminderde-eetlust-.aspx#:~:text=Er%20zijn%20verschillende%20oorzaken%20waardoor,alleen%20voelen%20en%20moe%20zijn.
 2. https://www.gezondheidsplein.nl/symptomenchecker/weinig-of-geen-eetlust/item45489
 3. https://www.mmc.nl/paramax/aandoeningen-en-behandelingen/verminderde-eetlust/

Geef een reactie