Kunnen “vuile handen” je weerstand verbeteren?

Je hoort wel eens dat het hebben van “vuile” handen goed is voor je weerstand, net als dat kinderen best wel op de grond mogen spelen. Klopt dat ook?

Functie handen wassen

Volgens het RIVM is handen wassen goed om dat hierdoor de kans kleiner is dat je zelf of iemand uit de omgeving ziek wordt. Ziekteverwekkers verspreiden zich gemakkelijk via je handen.

Wanneer je je handen wast met (alleen) water, spoel je het vuil van je handen. Door zeep te gebruiken, ontvet je je handen ook. Wanneer je huid niet vet genoeg is, heb je meer kans op de droge huid, kloofjes en wondjes. Hierdoor is je huid minder goed beschermd tegen bacteriën en virussen.

Hoe beter je je handen wast, hoe minder bacteriën en virussen aanwezig zijn op je handen. Je handen zijn na het handen wassen nooit vrij helemaal vrij hiervan. 

Het is dus belangrijk om je handen niet te vaak, maar ook niet te weinig, te wassen. Het is moeilijk te zeggen hoe vaak het beste is. Belangrijke momenten om je handen te wassen zijn bijvoorbeeld na een toiletbezoek of na het koken met rauwe vis/vlees/ei.

foto van unsplash

Goede weerstand door vuile handen?

Vroeger was onze hygiëne minder goed en was onze weerstand beter. Maar we kunnen niet zeggen dat hier een directe link tussen zit. Er zijn meer factoren die invloed hebben op een goede weerstand. We bewogen bijvoorbeeld vroeger meer.

We zullen altijd in contact blijven met bacteriën en virussen. Dit is ook noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan de “goede” bacteriën die je spijsvertering helpen.

Wanneer je in contact bent gekomen met een bepaalde bacterie en hier ziek van geworden bent, zal je immuunsysteem hier op reageren. Wanneer je nog een keer in aanraking komt met dezelfde bacterie, wordt je minder snel ziek.

Lees ook: Hoe kan je op een natuurlijke manier je spijsvertering bevorderen?

foto van unsplash

Stop je handen in de grond

Je handen in de grond steken wordt in relatie gebracht met het verminderen van angstgerelateerd gedrag en het verbeteren van leerkwaliteiten. Dit komt omdat je in contact komt met de bacterie Mycobacterium vaccae.

Deze bacterie komt van nature voor in de bodem én heeft dus een positief effect op onze gezondheid. Je kunt expres in aanraking komen door bijvoorbeeld:

 • bladeren van de grond op te pakken
 • bomen aan te raken
 • te picknicken in het park
 • te tuinieren

Lees ook: Hoe gezond is koemelk?

foto van unsplash

Tips om je weerstand te verbeteren

Er zijn verschillende manieren om je weerstand te verbeteren. Hieronder heb ik enkele voorbeelden op een rij gezet.

Tip 1: Gezond eten

Door gezond te eten, kan je lichaam beter functioneren. Je weerstand wordt hierdoor “automatisch” verbeterd. Enkele tips om je eetpatroon te verbeteren zijn:

 1. Eet voldoende groenten (minimaal 250 gram) en fruit (2 stuks fruit)
 2. Kies voor volkoren producten (zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta)
 3. Eet gevarieerd
 4. Vervang je vlees/vis een keer door iets vegetarisch, zoals een vleesvervanger, noten, peulvruchten, eieren en/of kaas.

Wil je in gesprek over (gezonde) voeding? Je kunt mij altijd vrijblijvend een berichtje sturen via het contactformulier!

Tip 2: Zorg voor een goede nachtrust

Voldoende slaap versterkt je immuunsysteem. De hoeveelheid slaap verschilt per persoon. Onderzoekers schatten in dat ongeveer zeven tot negen uur slaap per nacht genoeg is.

Tip 3: Beweeg voldoende

Ook met bewegen kun je je weerstand verbeteren. Er wordt aangeraden om minimaal 2,5 uur per week te bewegen. Dit hoef je niet in 1x te doen, dit mag ook verdeeld over de week.

Er zijn enkele toegankelijke manieren om gemakkelijk meer te bewegen:

 • neem je trap in plaats van de lift
 • doe boodschappen op de fiets in plaats van met de auto
 • parkeer de auto iets verderweg van je werk of school, waardoor je enkele minuten langer moet wandelen/bewegen
 • wandel een stukje in de middagpauze

Lees ook: Zo kun je het best en gezondst bewegen!

foto van unsplash

Bronnenlijst

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23454729/
 2. https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen
 3. https://www.nu.nl/gezondheid/5868759/feit-of-fabel-vaak-je-handen-wassen-is-slecht-voor-je-weerstand.html
 4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bacterien.aspx
 5. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/weerstand-moet-je-toch-opbouwen-schoonmaken-hygiene.aspx
 6. https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/hoe-zorg-je-voor-een-goede-weerstand.aspx
 7. https://ggz.nl/weerstand-verbeteren-slaap-jezelf-gezond/
 8. https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/beweging/beweegrichtlijnen

Geef een reactie