Oefenen met dankbaarheid

Wist je dat dankbaarheid beoefenen erg waardevol en nuttig is? Maar wat is het eigenlijk precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel leg ik dit je uit. Ook deel ik tips, zodat je zelf aan de slag kunt gaan!

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is een van de kernthema’s binnen de positieve psychologie en er is veel onderzoek naar gedaan [1]. “Dankbaarheid” is gelukkig niet zo zwaar als (het woord) “psychologie”. Het is juist heel laagdrempelig!

Dankbaarheid kun je oefenen en uiten op verschillende manieren. Hieronder heb ik enkele voorbeelden voor je uitgeschreven.

 • “Dankjewel” zeggen tegen iemand
 • Gelukkig zijn met je partner, vriend en/of collega
 • Blij zijn met een dak boven je hoofd

Makkelijk gezegd richt je je op het positieve in het leven en waar je blij mee bent. Dit kun je voor jezelf houden, opschrijven in een dankbaarheidsdagboek en/of delen met anderen.

Sommige mensen zijn van nature dankbaarder dan anderen. Ze zijn over het algemeen gelukkiger, hebben vaker positieve emoties en zijn tevredener met hun leven [3]. Dankbaarheid is een onderdeel van hun persoonlijkheid, maar wees gerust: iedereen kan leren dankbaar te zijn!

Lees ook: Hoe kan je op een natuurlijke manier je spijsvertering bevorderen?

foto van unsplash

Waarom is dankbaarheid belangrijk?

Je hebt hierboven kunnen lezen waarom het belangrijk is om dankbaar te zijn, maar waarom is dat eigenlijk eigenlijk? Dit is snel te beantwoorden [2,3]:

 1. Je voelt je gelukkiger en zachter
 2. Je krijgt een positievere houding
 3. Je verlaagt je stressniveau’s
 4. Je sociale contacten bloeien op
 5. Je krijgt meer respect en ontzag voor de dingen om je heen

Een extra voordeel is dat je bewuster wordt van welke dingen belangrijk voor je zijn. “Gewoon” door dankbaarheid te erkennen, voelen en uiten. Je bent meer geneigd om extra aandacht en tijd te besteden aan hetgeen waar je blij van wordt.

Bovenstaand antwoord is snel en makkelijk (gegeven), maar dat is dankbaarheid niet. Dankbaarheid is geen quick-fix. Om optimale resultaten te behalen, is het noodzakelijk om dankbaar te blijven.

Lees ook: Hoe gezond is koemelk?


“Dankbaarheid geeft betekenis aan ons verleden, brengt vrede voor vandaag en creëert een visie voor morgen”

Melody Beattie

Vijf tips om je dankbaarheid te vergroten

Hieronder lees je vijf effectieve tips om je dankbaarheid te oefenen en te vergoten.

Ik deelde laatst de quote hierboven op Instagram, waar mooie reacties op kwamen. Er werd gedeeld of én hoe anderen dankbaarheid oefenen. Hun tips en ervaringen heb ik hieronder in verwerkt.

Tip 1: Een dankbaarheidsdagboek starten

Je kunt een dankbaarheidsdagboek starten in een schrift, boekje of “gewoon” op je mobiel. Hierin schrijf je met regelmaat één tot vijf punten op waar je dankbaar voor bent. Dit kun je bijvoorbeeld elke ochtend doen, zodat je positief je dag begint. Of juist voor het slapen gaan, zodat je met positieve gedachten naar bed gaat.

Je hoeft je “zegeningen” niet per se op te schrijven, je kunt dit ook in je hoofd opnoemen. Het voordeel van een dankbaarheidsdagboek is dat je alles kunt teruglezen. Juist op de momenten wat je wat minder goed in je vel zit of je je somber(der) voelt. Zoals één van mijn instagram-volgers ook zei: “Je wordt er vrolijker van”.

Hieronder zie je enkele voorbeelden, wat je in dankbaarheidsdagboek kunt schrijven:

 1. Het avondeten van vandaag was erg lekker
 2. Ik was positief verrast toen de man op het station de deur open hield
 3. Ik ben bij dat ik vandaag goed in mijn vel zat
 4. Ik ben trots dat ik mijn grenzen heb aangegeven vandaag en niet naar het feestje ben gegaan, waar ik eigenlijk geen zin in had

Wat je als extraatje kunt doen, is een cijfer geven aan de opgeschreven punten. Je geeft elk punt een cijfer van 0-10 (van lage naar hoge dankbaarheid). Bijvoorbeeld: “Het avondeten van vandaag was erg lekker – 8

Tip 2: Dankbaarheid uitspreken

Schrijf een dankbaarheidsbrief aan iemand. Dit kan zijn voor iemand die je nog nooit bedankt hebt of niet vaak genoeg. Hierin kun je beschrijven wat diegene voor je betekent en/of wat diegene voor je gedaan heeft.

Deze brief kun je aan diegene voorlezen (of versturen) naar iemand. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat degene die dit elke maand deden, steeds meer geluk ervaarden! Belangrijk is dat je de dankbaarheid echt meent, hierdoor heeft het ook positieve effecten op de ander, hij/zij/die voelt zich namelijk meer gewaardeerd [3].

Tip 3: Jezelf en anderen bedanken

Dit is een beetje hetzelfde als tip 2, alleen hoef je in deze tip geen brief te schrijven. In deze tip zit het hem in de kleine bedankjes. Bedank jezelf, familie, dierbaren, vrienden, collega’s voor hetgeen wat ze gedaan hebben. Ook kun je God bedanken. Deze bedankjes kun je in jezelf zeggen, maar je kunt het ook in het echt doen.

Door dankbaarheid en positiviteit uit te stralen naar je omgeving, zorg je er (onbewust) voor dat je de positiviteit ook aantrekt. Dit noem je ook wel “De wet van de aantrekkingskracht”. Hetgeen wat je uitstraalt, zul je ontvangen/aantrekken.

foto van unsplash

Tip 4: Focus op posititeit

Niemand is altijd positief, vrolijk en dankbaar. Dit hoort bij het leven en hier heb je geen invloed op. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je omgaat met een “negatieve” situatie. Door je op zo’n moment te focussen wat er wél goed ging of wat je ervan kunt leren, bied je jezelf de kans om te groeien. Weest hier dankbaar voor.

Tip 5: Kijk naar binnen

Dankbaarheid hoeft niet moeilijk en diep te zijn, maar je kunt dit wel doen. Hoevaak kijk je daadwerkelijk naar jezelf? En dan heb ik het niet over de spiegel waar je in de ochtend en avond 2 minuten naar kijkt terwijl je je tanden poetst. Ik heb het over écht kijken. Ga bewust voor de spiegel te gaan staan en toon dankbaarheid naar jezelf.

 • Wat vind je mooi aan je uiterlijk? Wat vind je mooi aan je innerlijk?
 • Wat straal je uit?
 • Zie je er gelukkig uit? Voel je je gelukkig?
 • Wat zijn je unieke kwaliteiten?
 • Waar ben je trots op?
 • Waar geniet je van

Je kunt deze vragen en antwoorden daarna voor jezelf opschrijven, zodat je dit later nog kunt teruglezen.

Wil je graag samen met mij aan de slag met zelfliefde, zelfwaardering en dankbaarheid? Schroom dan niet om mij een berichtje te sturen!

foto van unsplash

Bronnenlijst

 1. https://research.utwente.nl/en/publications/dankbaarheid-als-bron-van-veerkracht-en-welzijn
 2. https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s13170-015-0028-8.pdf
 3. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/dankjewel-voor/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: