Samen gaan we voedselverspilling tegen

Laten wij samen voedselverspilling tegen gaan! Wist je dat er per persoon 34 kilo voedsel wordt weggegooid? Totaal is dit 590 miljoen kilo goed voedsel, wat gewoon gegeten kan worden.

Met makkelijke en toepasbare tips kunnen we samen minder voedsel verspillen, denk bijvoorbeeld aan eten invriezen, bananenpannenkoeken maken met overrijpe bananen of gebruik maken van toffe apps.

Lees ook: Recept voor gezond vegan bananenijs

Vandaag deel ik 6 makkelijke tips om voedselverspilling tegen te gaan, welke ik (bijna) dagelijks toepas. Ik ben benieuwd hoe verspillingsvrij jij bent? Wat doe jij als je een halve portie avondeten over hebt?

Tip 1: Restjes invriezen 

Wanneer je nog een beetje eten over hebt, kun je dit prima invriezen. Wanneer je een keertje geen zin hebt om te koken, kun je allemaal kant-en-klare restjes uit de vriezer halen en opwarmen. 

Tip 2: Wees creatief met overgebleven eten

Je kunt erg creatief omgaan met restjes en ander overgebleven eten. Hieronder heb ik enkele voorbeelden opgeschreven:

 • Je kunt overgebleven groenten de volgende dag gebruiken voor een pastasaus of in een quiche. 
 • Maak bananenpannenkoeken met overrijpe bananen (zie recept onderaan de pagina).
 • Neem een restje avondeten mee als lunch mee naar je werk of studie.
 • Heb je een volledige portie over? Denk aan de mensen om je heen en geef deze weg aan je oma of een buurvrouw! (Misschien krijg je dan ook een keer een zelfgemaakte maaltijd van hun terug, super leuk om zo in contact te zijn met elkaar!)

Lees ook: Gezonde recepten

foto van unsplash

Tip 3: Maak een weekmenu

Maak een weekmenu mét boodschappenlijstje, zo weet jij precies wat je in huis moet halen en is de kans een stuk kleiner dat je te veel in huis haalt. Wanneer je een weekmenu maakt, kun je dit doen op basis van je voorraadkast: Welke producten zijn er bijna over de datum en wat kan er opgemaakt worden? Wanneer je de kast overzichtelijk ingedeeld hebt, weet je ook beter wat je in huis hebt en zal er minder weggegooid hoeven te worden.

Tip 4: Weet hoeveel je nodig hebt

Wanneer je weet hoeveel jouw huishouden eet, kun je hier rekening mee houden bij het koken. Het Eetmaatje van van het Voedingscentrum kan hierbij helpen, deze geeft bijvoorbeeld precies aan wat 1 portie rijst is.

Tip 5: Let op producten met een anti-verspillings-sticker

Wanneer je boodschappen doet, kun je letten op de kortingsstickers welke aanduiden dat het product bijna over de datum is. Je kunt brood en vlees/vis/vleesvervangers bijvoorbeeld prima invriezen. Daarnaast worden er ook vaak producten afgeprijsd/weggegooid omdat ze uit het assortiment gaan, deze producten hebben dan een THT datum (Tenminste Houdbaar Tot) die nog ver weg ligt. Deze datum geeft overigens alleen een indicatie aan tot wanneer de producent een veilig en smaakvol product garandeert, vaak blijft het product langer goed dan deze datum. Hier is de regel: kijk, ruik, proef en gebruik gezond verstand.

Lees ook: Begin nu je eigen kruidentuin!

Tip 6: Initiatieven tegen voedselverspilling

Er zijn meerdere initiatieven die strijden tegen voedselverspilling. Deze initiatieven zijn vaak gekoppeld aan voedselverspilling in winkels of horeca, denk bijvoorbeeld aan Too Good To Go. Dit is een app waar je tegen lage prijzen voedsel kunt “redden”, hier zijn verschillende restaurants en supermarkten op aangesloten. Een ander initiatief is Kromkommer, zij verwerken groenten en fruit (welke te krom is om in de winkel te verkopen) in bijvoorbeeld soepen. Een derde initiatief is Foodbattle vanuit Milieu Centraal, waar ze iedereen proberen te stimuleren om minder eten weg te gooien met hun app.

Doe jij mee met minder voedsel verspillen? Welke stappen ga jij zetten? Zo kun wij samen werken aan een duurzamere wereld! Ik moet denken aan de volgende quote van Max Lucado:

“No one can do everything, but everyone can do something”

foto van unsplash

Anti-voedselverspilling bananenpannenkoeken recept:

Wat heb je nodig?

 • 1 overrijpe banaan
 • 90 gram meel/bloem (naar keuze)
 • 250 ml (plantaardige) melk
 • 1 tl kaneel
 • evt. 0,5 tl bakpoeder
 • evt. fruit (naar keuze) voor de garnering

Hoe maak je deze bananenpannenkoeken?

 1. Verwarm een anti-aanbakpan op middelhoog vuur.
 2. Prak de banaan goed fijn met een vork.
 3. Voeg de meel, melk, kaneel en bakpoeder toe en mix het tot een beslag.
 4. “Schenk” een kleine hoeveelheid in de pan en bak zo meerdere kleine pannenkoekjes.
 5. Serveer de bananenpannenkoeken eventueel met fruit.

Wist je dat je deze bananenpannenkoeken ook perfect kunt invriezen, meenemen voor onderweg en kunt eten als lunch op werk of studie? Op vakantie is dit een favoriet van mij!

Lees ook: 5 stappen richting een duurzaam leven met ons voedsel

2 reacties op “Samen gaan we voedselverspilling tegen”

 1. […] Lees ook: Samen gaan we voedselverspilling tegen […]

Geef een reactie