Review product: Gezonde chocoladepasta van Albert Heijn

Vandaag testen we deze gezonde chocopasta van Albert Heijn, namelijk de AH Pinda cacao pasta (variant hazelnoot)! Dit is een ander soort artikel (dan jullie gewend zijn), stiekem omdat ik ge-influenced ben. Op social media kwam ik deze chocoladepasta tegen en ik was erg nieuwsgierig of dit een goede en lekkere vervanging zou zijn voor Nutella.

Waarom deze chocoladepasta proberen?

Ik wilde deze chocoladepasta proberen, omdat ik een gezonde vervanging voor Nutella (of vergelijkbare chocoladepasta’s) altijd welkom is. Ik wilde erachter komen of deze chocoladepasta werkelijk zo gezond is en wat de smaak is.

Deze pasta kun je op veel verschillende manieren toepassen in de keuken. Je kunt het eten op brood, maar ook gebruiken door baksels, smoothies en jouw havermoutpap.

foto van unsplash

Laten wij inzoomen

Voedingswaarde Nutella:

Nutella bevat 57% suiker, 13% hazelnoot en (veel) palmvetolie.

SoortPer 100 gram
Energie546 kcal
Vet31,6 gr
-waarvan verzadigd11 gr
-waarvan onverzadigd20 gr
Koolhydraten57,6 gr
-waarvan suikers56,8 gr
Voedingsvezel0 gr
Eiwitten6 gr
Zout0,114 gr
Voedingswaarde Nutella

Voedingswaarde AH Pinda cacao pasta (variant hazelnoot):

De AH Pinda cacao pasta (variant hazelnoot) bevat 12% suiker, 79% pinda en hazelnoot en geen palmvet. 

SoortPer 100 gram
Energie598 kcal
Vet48 gr
-waarvan verzadigd7,8 gr
-waarvan onverzadigd40 gr
Koolhydraten17 gr
-waarvan suikers12 gr
Voedingsvezel9 gr
Eiwitten20 gr
Zout0,5 gr
Voedingswaarde AH Pinda cacao pasta (variant hazelnoot)

Wanneer je de voedingswaarden vergelijkt van de twee pasta’s, valt het je misschien op dat Nutella minder vet en kcal bevat. Dit klopt, maar wanneer je goed kijkt, kun je zien dat dit verschil opgevangen wordt met o.a. suiker. Daarnaast kun je zien dat verhouding van verzadigde vetten (minder gezonde vetten) hoger ligt. Doordat de hoeveelheid vetten hoger is in de AH Pinda cacao pasta, ligt de hoeveelheid kcal net iets hoger.

De AH Pinda cacao pasta (variant hazelnoot) bevat niet veel extra/overige ingrediënten. De chocoladepasta bevat veel eiwitten, vezels en onverzadigde vetten, wat Nutella minder heeft.

Lees ook: Recept voor gezonde reep met gepofte quinoa

Conclusie: Is deze chocoladepasta een gezonde vervanging voor Nutella?

Voordat ik dit product probeerde, hoopte ik op een gezonde zoete variant op de Nutella. Ik verwachtte een deze chocoladepasta wel minder zoet (door de ingrediëntenlijst).

De smaak is in werkelijkheid nootachtig en minder zoet dan de Nutella. Daarnaast heeft de chocoladepasta van AH een andere structuur, namelijk door de nootjes. Hierdoor vind ik dat je deze twee pasta’s niet met elkaar kunt vergelijken. 

Een van mijn Instagram-volgers stuurde in een DM het volgende: “De smaak is best wel apart. Het heeft een notige smaak met een vleugje chocolade erdoor”

Vind ik de AH Pinda cacao pasta een aanrader? JA! Ik vind de smaak erg lekker en de andere structuur stoort mij niet.

Is deze chocoladepasta een gezonde optie? Deze vraag vind ik zelf moeilijk, want wat is gezond? Wat ik jammer vind, is dat de chocoladepasta zout en toegevoegde suikers bevatten. Kun je deze chocoladepasta daarom nog gezond noemen? Wanneer je Nutella met AH Pinda cacao pasta vergelijkt, kan ik zonder moeite zeggen dat de AH Pinda cacao pasta gezonder is.

Lees ook: 5 stappen richting een duurzaam leven met ons voedsel

2 reacties op “Review product: Gezonde chocoladepasta van Albert Heijn”

  1. […] Lees ook: Review product: Gezonde chocoladepasta van Albert Heijn […]

Geef een reactie