Begin nu je eigen kruidentuin!

Laten wij met kleine stapjes groener worden, door een eigen kruidentuin te beginnen. Beginnen met kruiden- of moestuin kan ingewikkeld klinken, maar dit hoeft helemaal niet moeilijk zijn!

Voor tuinieren heb jij geen kennis nodig en daarnaast hoeft het niet veel moeite en tijd te kosten. Ik geef jou de handvaten om vandaag nog te beginnen met een kruidentuin met deze vijf makkelijke kruiden.

Waarom een kruidentuin beginnen?

Hoe leuk is het om tijdens een vrienden- of familiediner te kunnen zeggen: “Oja, de kruiden komt uit mijn eigen moestuin!”. Door gebruik te maken van zelfgekweekte kruiden, kies je sneller voor gezondere recepten. Je bent sneller geneigd om gebruik te maken van je eigen kruiden in jouw lievelingsrecepten in plaats van pakjes en zakjes. Dit is een mooie bijkomstigheid voor jouw gezondheid.

Daarnaast is een moestuin goed voor jouw mentale gezondheid. NIVEL, Netherlands Institute for Health Services Research, ontdekte dat tuinieren ervoor kan zorgen dat je minder stress krijgt en je mentale gezondheid over het algemeen verbetert. Terwijl jij aandacht besteed aan jou kruiden, ben jij jouw gedachten aan het verzetten.

Ook is beginnen van een kruidentuin leuk en leerzaam wanneer jij kinderen hebt. Kinderen kunnen kijken hoe kruiden en planten groeien.

Als laatste ben je tijdens het verbouwen van jouw eigen kruiden ook onbewust bezig met het milieu. Je hoeft namelijk geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Ook hoeven de kruiden, die je normaal zou gebruiken, niet meer gekweekt te worden en vervoerd te worden naar de supermarkt.

foto van unsplash

Waar kun je het beste een kruidentuin beginnen?

Het leuke van een kruidentuin, is dat het niet uitmaakt waar je woont. Je kunt een klein zonnig stukje in je tuin gebruiken voor het plaatsen van jouw kruiden, maar op jouw balkon of voor het raam werkt ook! Het belangrijkste is dat de kruiden in de zon staan.

Lees ook: Tomatensaus recept met groenten en kruiden uit de tuin

Welke kruiden zijn het meest geschikt?

De volgende vijf kruiden zijn makkelijk om mee te beginnen.

1. Bieslook

Bieslook is een volledig eetbare kruid. Je kunt namelijk de stengels en de mooie paarse bloemen eten. De kruid heeft qua smaak iets weg van een ui, heerlijk in een salade! Bieslook heeft niet veel aandacht nodig, ideaal!

2. Munt

Deze kruid is perfect in jouw kruidentuin! Munt groeit als kool en heeft niet veel aandacht nodig. In de tuin kan munt zelfs te snel groeien en daarom perfect in een pot. Munt is een veelzijdige kruid, je kunt het bijvoorbeeld drinken in als een verse muntthee of in een frisse salade met watermeloen en feta.

foto van unsplash

3. Basilicum

Dit kruid ruikt niet alleen heerlijk, maar heeft ook nog eens een heerlijke smaak! Basilicum houd van zon en water. Ik vind basilicum heerlijk in fruit met bijvoorbeeld wat frambozen. Ook is basilisum heerlijk in pastasauzen of in een caprese. Wist je dat er ontzettend veel verschillende smaken te koop zijn? Denk aan de smaken appel tot kaneel, leuk toch?!

4. Tijm

Tijm is een heerlijke kruid, die je prima eventjes kunt vergeten (wat ik ook regelmatig doe). Dit kruid heeft namelijk niet veel aandacht nodig. Tijm heeft een houtachtige stam en doet het super goed in de zon. Je kunt tijm heerlijk in pasta’s toevoegen, ook kun je er thee van maken!

foto van unsplash

5. Rozemarijn

Rozemarijn is een van mijn favoriete kruiden, omdat het een specifieke smaak heeft. Ik geniet ervan om deze kruiden te gebruiken om een speciale smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld mijn pasta of gebakken aardappelen. Ook is rozemarijn lekker bij vis. Dit kruid groeit erg snel en ruikt daarnaast ook nog eens heerlijk!

Lees ook: Gratis zaaikalender downloaden

3 reacties op “Begin nu je eigen kruidentuin!”

  1. […] heb een blog geschreven hoe jij je eigen kruidentuin kunt beginnen, lees die hier terug. Hierin heb ik beschreven waarom een kruidentuin zo goed en leuk is, waar je het beste kunt […]

Geef een reactie