5 stappen richting een duurzaam leven met ons voedsel

“Laten we met z’n allen meer duurzaam leven” hoor je regelmatig om je heen, maar wat weet jij wat ze hier mee bedoelen? In deze blog geef ik jou 5 tips om duurzamer te eten, waarmee jij jouw (eerste) stappen kunt zetten naar een “gezondere” aarde. Denk bijvoorbeeld aan het vaker koken van vegetarische of vegan recepten en het beginnen van je eigen (kleine) moestuin of kruidentuin.

Wat betekent duurzaamheid voor jou? Op google zie je verschillende betekenissen, zoals Onze Taal beschrijft: “Duurzaamheid betekent onder meer geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast”, of zoals het CBS beschrijft: “Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort doen” (1,2). Zelf zou ik een duurzame manier van leven omschrijven als een manier waarop de aarde nog miljoenen jaren door kan gaan, zonder dat deze geschaad wordt en dus de volgende generaties geen last hebben van de eventuele gemaakte schade. Duurzaamheid betekent in die zin dus ook: houdbaar, stabiel en bestendig.

Waarom zou ik duurzamer gaan eten?

Voedsel heeft een enorme impact op de aarde. Zo’n 20-35% van de milieubelasting en CO2-uitstoot komt van voedsel (3). Als eerste denk je hierbij aan het produceren van voedsel, maar daarnaast kun je ook denken aan ontbossing en de vermindering van de biodiversiteit met 60 procent (4). Daarnaast wordt ook nog een groot deel van ons voedsel verspild (5).

Lees ook: Samen gaan we voedselverspilling tegen

foto van unsplash

Stap 1: Meer plantaardig eten

Meer plantaardig eten, betekent dus ook minder dierlijk eten. Onder dierlijk voedsel verstaan we niet alleen vlees en vis, maar ook melk, eieren, boter, honing e.d. Bij de productie van plantaardige eiwitbronnen komen een stuk minder broeikasgassen vrij, namelijk 1:51 wanneer je peulvruchten vergelijkt met lamsvlees (6).

Duurzaam leven door meer plantaardig te koken is tegenwoordig erg makkelijk, zo zijn er bijvoorbeeld veel vegetarische en veganistische vervangers verkrijgbaar. Niemand verplicht jou om gelijk volledig over te stappen naar een plantaardig dieet, je kunt ook beginnen met kleine (en onopvallende) stappen. Denk bijvoorbeeld aan plantaardige melk gebruiken bij het maken van pannenkoeken. Of kiezen voor een plantaardige boter wanneer je gaat bakken. En onthoud: elk stapje helpt!

Lees ook: Plantaardige Recepten

Be imperfectly vegan, be imperfectly Zero Waste, be imperfectly Plastic Free, be imperfectly Sustainable, because small conscious changes are better than none at all

Amber Allen

Stap 2: Begin je eigen kruidentuin

Een eigen moes- of kruidentuin beginnen kan overweldigend klinken, maar dit hoeft het niet te zijn. Je kunt namelijk al klein beginnen! Denk bijvoorbeeld aan enkele potten op het balkon of vensterbank of één vierkante meter in de tuin. Zo klinkt “duurzaam leven” toch wel erg makkelijk en leuk toch?

Ik heb een blog geschreven hoe jij je eigen kruidentuin kunt beginnen, lees die hier terug. Hierin heb ik beschreven waarom een kruidentuin zo goed en leuk is, waar je het beste kunt beginnen en welke kruiden geschikt zijn voor beginners.

Wil je een eigen moestuin beginnen? Ik heb een zaaikalender gemaakt, deze kun je hier gratis downloaden. Ook heb ik beschreven hoe je deze zaaikalender kunt gebruiken en wat je het beste kunt groeien als beginnende moestuinierder.

Ik wens je alvast veel plezier!

foto van unsplash

Stap 3: Groenten en fruit uit het seizoen

Ik moet toegeven dat het tegenwoordig best moeilijk is om in de supermarkt te achterhalen wat er in het seizoen is. Bijna alle groenten en fruit is het gehele jaar verkrijgbaar en wordt uit allerlei delen uit de wereld hierheen verscheept. Vaak zijn de seizoensgroenten in de reclame (of lager geprijsd). Dit is niet altijd zo, dus let goed op! Op (bijna) alle producten kun je het land van herkomst terugvinden op de verpakking, zo kom je er snel achter. Ook kun je online veel lijstjes vinden met de groenten uit het seizoen.

Nog een handige tip: koop je groenten en fruit lokaal. Deze groenten en fruit zijn (vaak) automatisch al seizoensgebonden. Daarnaast steun je een lokale boer én dit is vaak ook nog eens voordelig voor je portemonnee.

Maar waarom is groenten en fruit uit het seizoen duurzamer? Dit komt omdat er minder energie uit fossiele brandstoffen nodig zijn voor o.a. de teelt en het vervoer (7).

Stap 4: Eet niet meer dan je nodig hebt

Iedereen heeft eten en drinken nodig, maar door evenveel te eten als je nodig hebt, wordt er niet meer voedsel gemaakt en vervoerd dan nodig. Dit klinkt eigenlijk best wel logisch toch?

Daarnaast is evenveel eten als je nodig hebt ook nog eens gezonder (als je kiest voor gezonde producten). Je hebt een gezond gewicht en je voelt je fitter.

Wanneer je te veel hebt gekookt, gooi dit dan niet weg! Je kunt dit bijvoorbeeld invriezen. Ik heb een blog geschreven over voedselverspilling, lees deze hier.

foto van unsplash

Stap 5: Minder uit de verpakkingen

Je kunt deze stap op twee manieren (misschien wel meer?) opvatten, dus ik zal ze beiden uitleggen! Ook hier wil ik erbij zeggen, elke keer dat je kiest voor een verpakkingsvrije maaltijd is er één! Als iedereen kleine stapjes zet richting een duurzaam leven, komen wij een stuk verder.

De eerste manier waarop je deze stap kunt opvatten is het kopen van voedsel zonder verpakking. Je spreekt hier over het welbekende fenomeen “zero waste”. Op deze term kun je op internet ontzettend veel terugvinden. Bij verpakkingsvrij boodschappen gaat het om voedingsmiddelen kopen zonder verpakking (wat in Nederland erg moeilijk is). Wel zijn er steeds meer opties en wordt het steeds toegankelijker. Denk aan de plasticvrije verpakkingen bij Ekoplaza, meel uit een papieren zak of fruit in een netje doen (in plaats van een plastic zakje). Ook kan je in sommige winkels je eigen brood snijden en dit in een eigen meegenomen tasje doen. Door “zero waste” te leven, kies je automatisch meer voor een gezondere voeding. Dit is mooi meegenomen!

De tweede manier waarop je deze stap kunt opvatten is het minder koken met pakjes en zakjes. Dit is niet alleen gezonder, maar ook beter voor het milieu. Je hebt namelijk minder afval en het hoeft niet geproduceerd te worden. Je kunt met je eigen kruiden ook heerlijke maaltijden bereiden!

Lees ook: (Pakjes-vrije) Tomatensaus recept

Ik hoop dat je het een interessante blog vond en dat je de bovenstaande tips mee kunt nemen in je dagelijkse leven. Met deze blog probeer ik iedereen te stimuleren en motiveren om (kleine) stapjes te zetten richting een gezond en duurzaam leven. Doe jij mee?

foto van unsplash

Bronnenlijst:

 1. https://onzetaal.nl/taaladvies/duurzaam/
 2. https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/specifiek/wat-is-duurzaamheid- 
 3. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/is-duurzaam-eten-duurder-.aspx#:~:text=Het%20produceren%20van%20eten%20en,voedsel%20tot%20wel%2050%25%20verlagen.
 4. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2016-0074.pdf
 5. https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Themas/Van-honger-naar-voedselzekerheid.htm
 6. https://www.natuurenmilieu.nl/themas/kenniscentrum/de-impact-van-een-plantaardig-voedingspatroon/#:~:text=Bij%20de%20productie%20van%20plantaardige,is%20dus%2051%20keer%20zoveel!
 7. https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/groente-en-fruit/

5 reacties op “5 stappen richting een duurzaam leven met ons voedsel”

 1. […] Lees ook: 5 stappen richting een duurzaam leven met ons voedsel […]

 2. […] Lees ook: 5 stappen richting een duurzaam leven met ons voedsel […]

 3. […] Lees ook: 5 stappen richting een duurzaam leven met ons voedsel […]

 4. […] Lees ook: 5 stappen richting duurzaam leven met ons voedsel […]

Geef een reactie